ریسک های سرمایه گذاری
ریسک چیست؟
ریسک در شرایط مالی به عنوان شانسی تعریف می شود که یک نتیجه یا سود واقعی سرمایه گذاری با یک نتیجه یا بازده مورد انتظار متفاوت باشد. ریسک شامل احتمال از دست دادن بخشی یا تمام سرمایه اولیه است. به طور کمی، ریسک معمولاً با در نظر گرفتن رفتارها و نتایج تاریخی ارزیابی می شود. در امور مالی، انحراف استاندارد یک معیار رایج مرتبط با ریسک است. انحراف استاندارد معیاری از نوسان قیمت دارایی ها را در مقایسه با میانگین های تاریخی آنها در یک بازه زمانی معین ارائه می دهد. به طور کلی، مدیریت ریسکهای سرمایهگذاری با درک اصول اولیه ریسک و نحوه اندازهگیری آن امکان پذیر است.
- برای دیدن آموزش ترید کلیک کنید.
یادگیری ریسک هایی که می تواند در سناریوهای مختلف اعمال شود به همه نوع سرمایه گذاران و مدیران کسب و کار کمک می کند تا از زیان های غیر ضروری و پرهزینه جلوگیری کنند.
- برای دیدن آموزش اسکالپ تریدینگ کلیک کنید.
ریسک صرفا به معنای نوسانات بازار نیست، بلکه ریسک اساسا به عدم قطعیت اشاره می کند.
اهمیت تعیین ریسک
تمام افرادی که در بازارهای مالی فعالیت می کنند و به دنبال سرمایه گذاری هستند، باید به خوبی با مفهوم ریسک آشنایی داشته باشند و به آن توجه کنند و در غیر این صورت سرمایه گذاری هایشان با خطر مواجه خواهد شد.
- برای دیدن بهترین ارز دیجیتال کلیک کنید.
ریسک با توجه به نوع دارایی، مدیریت سرمایه و میزان سرمایه متفاوت است. در این مقاله سعی داریم با مفهوم کلی ریسک اشنا شویم و مدیریت ریسک را یاد بگیریم.
به دلیل ماهیت نوسانی بازارهای سرمایه و تجارت درک مفهوم ریسک یکی از موارد الزامی برای موفقیت محسوب می شود.
انواع ریسک در بازار مالی
هر اقدام به منظور پس انداز و سرمایه گذاری، ریسک ها و بازده های مختلفی را در بر می گیرد. به طور کلی، تئوری مالی ریسکهای سرمایهگذاری را که بر ارزش داراییها تأثیر میگذارند به دو دسته طبقهبندی میکند: ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک. به طور کلی، سرمایه گذاران در معرض خطرات سیستماتیک و غیرسیستماتیک قرار دارند.
- برای دیدن آموزش متاورس کلیک کنید.
ریسک های سیستماتیک که به عنوان ریسک های بازار نیز شناخته می شوند، ریسک هایی هستند که می توانند کل بازار اقتصادی یا درصد زیادی از کل بازار را تحت تاثیر قرار دهند. ریسک بازار ریسک از دست دادن سرمایه گذاری به دلیل عواملی مانند ریسک سیاسی و ریسک اقتصاد کلان است که بر عملکرد کل بازار تأثیر می گذارد. ریسک بازار را نمی توان به راحتی از طریق تنوع سبد سهام کاهش داد. سایر انواع رایج ریسک سیستماتیک می تواند شامل ریسک نرخ بهره، ریسک تورم، ریسک ارز، ریسک نقدینگی، ریسک کشور و ریسک اجتماعی-سیاسی باشد.
- برای دیدن آموزش بلاک چین کلیک کنید.
ریسک غیر سیستماتیک که به عنوان ریسک خاص یا ریسک ویژه نیز شناخته میشود، دستهای از ریسک است که فقط بر یک صنعت یا یک شرکت خاص تأثیر میگذارد. ریسک غیر سیستماتیک ریسک از دست دادن سرمایه گذاری به دلیل خطرات خاص شرکت یا صنعت است. به عنوان مثال می توان به تغییر در مدیریت، فراخوان محصول، تغییر مقرراتی که می تواند فروش شرکت را کاهش دهد و یک رقیب جدید در بازار با پتانسیل گرفتن سهم بازار از یک شرکت، اشاره کرد. سرمایه گذاران اغلب از تنوع برای مدیریت ریسک غیرسیستماتیک با سرمایه گذاری در دارایی های مختلف استفاده می کنند.
- برای دیدن مدیریت سرمایه کنید.
علاوه بر خطرات سیستماتیک و غیرسیستماتیک گسترده، چندین نوع ریسک وجود دارد که عبارتند از:
ریسک نرخ بهره (Interest rate risk)
تغییرات نرخ بهره می تواند بر ارزش اوراق قرضه تأثیر بگذارد. اگر اوراق قرضه تا سررسید نگهداری شوند، سرمایهگذار ارزش اسمی به اضافه بهره را دریافت میکند. اگر قبل از سررسید فروخته شود، ممکن است ارزش اوراق قرضه بیشتر یا کمتر از ارزش اسمی باشد. افزایش نرخ بهره اوراق قرضه تازه منتشر شده را برای سرمایه گذاران جذاب تر می کند، زیرا اوراق قرضه جدیدتر نرخ بهره بالاتری نسبت به اوراق قدیمی دارند. برای فروش اوراق قرضه قدیمی با نرخ بهره کمتر، ممکن است مجبور شوید آن را با تخفیف بفروشید.
- برای دیدن آموزش ثبت نام کوکوین کلیک کنید.
ریسک تورم (Inflation risk)
تورم یک حرکت صعودی کلی قیمت ها است. تورم قدرت خرید را کاهش میدهد که برای سرمایهگذارانی که نرخ بهره ثابتی دریافت میکنند یک ریسک است. نگرانی اصلی برای افرادی که در معادلهای نقدی سرمایهگذاری میکنند این است که تورم بازده را کاهش دهد. به ریسکس که در اثر افزایش نزخ تورم به سرمایه گذار تحمیل می شود، ریسک تورم می گویند.
ریسک کسب و کار
با یک سهام، شما در حال خرید بخشی از مالکیت در یک شرکت هستید. با یک اوراق قرضه، شما به یک شرکت پول وام می دهید. بازده حاصل از هر دوی این سرمایه گذاری ها مستلزم آن است که شرکت در تجارت باقی بماند. اگر یک شرکت ورشکست شود و دارایی های آن منحل شود، سهامداران عادی آخرین نفری هستند که در عواید سهیم هستند. در صورت وجود دارایی، ابتدا به دارندگان اوراق قرضه شرکت و سپس به دارندگان سهام ممتاز پرداخت می شود. اگر سهامدار معمولی باشید، هر چه باقی مانده است را دریافت می کنید که ممکن است خیلی ناچیز باشد. اگر در حال خرید سالیانه هستید، مطمئن شوید که قدرت مالی شرکت بیمه صادر کننده سالیانه را در نظر گرفته اید. زیرا میخواهید مطمئن باشید که شرکت همچنان از نظر مالی سالم است.
ریسک نقدینگی
یک دارایی مطلوب دارای قدرت نقد شوندگی بالایی است. بدین معنا که آن دارایی به راحتی به فروش می رود. این ریسک به این خطر اشاره دارد که سرمایه گذاران، خریدار یا بازاری برای اوراق بهادار یا سهام خود پیدا نکنند و به طور بالقوه مانع از خرید یا فروش آن ها در زمانی که می خواهند می شود. این می تواند در مورد محصولات سرمایه گذاری پیچیده تر باشد. همچنین ممکن است در مورد محصولاتی که برای برداشت زودهنگام یا انحلال جریمه دریافت می کنند مانند گواهی سپرده (CD) نیز چنین باشد.
ریسک نوسانات
حتی زمانی که شرکتها در خطر شکست قرار نگیرند، قیمت سهام آنها ممکن است بالا یا پایین در نوسان باشد. برای مثال، سهام شرکتهای بزرگ بهعنوان یک گروه، بهطور میانگین از هر سه سال یکبار ضرر کردهاند. نوسانات بازار می تواند برای برخی از سرمایه گذاران نگران کننده باشد. قیمت سهام می تواند تحت تأثیر عوامل داخل شرکت، مانند یک محصول معیوب، یا رویدادهایی که شرکت روی آنها کنترلی ندارد، مانند رویدادهای سیاسی یا بازار، تحت تأثیر قرار گیرد.
ریسک کشور
ریسک کشور به این خطر اشاره دارد که یک کشور نتواند به تعهدات مالی خود عمل کند. وقتی کشوری تعهدات خود را به طور کامل انجام نمیدهد، میتواند به عملکرد سایر ابزارهای مالی در آن کشور و همچنین سایر کشورهایی که با آنها رابطه دارد، آسیب برساند. ریسک کشور در مورد سهام، اوراق قرضه، صندوق های سرمایه گذاری متقابل، اختیار معامله و قراردادهای آتی که در یک کشور خاص منتشر می شوند، اعمال می شود. این نوع ریسک بیشتر در بازارهای نوظهور یا کشورهایی که کسری شدید دارند دیده میشود.
ریسک در مقابل پاداش
مبادله ریسک و بازده تعادل بین تمایل به کمترین ریسک ممکن و بالاترین بازده ممکن است. به طور کلی، سطوح پایین ریسک با بازده پایین و سطوح بالای ریسک با بازده بالا همراه است. هر سرمایهگذار باید تصمیم بگیرد که چه میزان ریسک را میخواهد و میتواند برای بازده مورد نظر بپذیرد. این بر اساس عواملی مانند سن، درآمد، اهداف سرمایه گذاری، نیازهای نقدینگی، افق زمانی و شخصیت خواهد بود. نمودار زیر نمایشی بصری از معاوضه ریسک/بازده برای سرمایه گذاری را نشان می دهد، که در آن انحراف استاندارد بالاتر به معنای سطح یا ریسک بالاتر و همچنین بازده بالقوه بالاتر است. مهم است که به خاطر داشته باشید که ریسک بالاتر به طور خودکار با بازده بالاتر برابر نیست. معاوضه ریسک و بازده فقط نشان می دهد که سرمایه گذاری با ریسک بالاتر امکان بازدهی بالاتری دارد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد. در سمت کم ریسک این طیف، نرخ بازده بدون ریسک است، نرخ نظری بازده سرمایهگذاری با ریسک صفر.
مدیریت ریسک
مدیریت پول و مسائل مربوط به آنموضوعی بسیار پیچیده است که سالهاست موضوع تحقیقات بسیاری از کارشناسان بوده است. مدیریت پول از دیدگاه نهادی به فرمول های ریاضی و معیارهای آماری نیاز دارد. با این حال، این بخش به توضیح مهم ترین مفاهیمی می پردازد که باید به عنوان یک معامله گرد خرده فروش به آن توجه کنیم تا بتوتانیم پول خود را به بهترین شکل ممکن اداره کنیم.
از ان جایی که ضرر اجتناب ناپذیر است، تنها کاری که می توانیم انجام دهیم این است که این وضعیت را تا حد امکان به طور موثر مدیریت کنیم و برای این کار باید مدیریت ریسک را در معاملات خود اعمال کنیم.
قائده اساسی و اولین هدفی که باید دنبال کنیم و در مدیریت ریسک از اهمیت بالایی برخوردار است، حفظ سرمایه است. با حرکت رو به جلو هر تصمیمی که می گیریم باید در راستای این هدف باشد. با این کار از درگیر شدن در رویه های بدی که در نهایت پول ما را از بین می برند، اجتناب می کنیم. اگر در وهله نخست در حفظ سرمایه موفق شدیم هدف دوم ما باید بزرگ کردن و افزایش حسابمان در عین حفظ ریسک کنترل شده باشد.
هدف ما این است که اطمینان حاصل کنیم که می توانیم بعد از یک معامله بد، یک روز بد با یک سری ضرر، به معامله کردن ادامه دهیم. به طور خلاصه، حفظ سرمایه پیش از کسب درامد. ضرر ها مهم تر از سودها هستند. کاهش ضرر کلید موفقست است.مهم تر از میزان درامدی که در معاملات برنده به دست می اورید میزان باخت کم در معاملات بازنده است.
سخن پایانی
همه ما هر روز با خطراتی روبرو هستیم، چه در حال رانندگی به سمت محل کار، موج سواری در دریا، سرمایه گذاری یا مدیریت یک تجارت باشیم. در دنیای مالی، ریسک به این احتمال اشاره دارد که بازده واقعی یک سرمایهگذاری با آنچه مورد انتظار است متفاوت باشد، این احتمال که یک سرمایهگذاری آنطور که میخواهید عمل نکند، یا اینکه در نهایت پول را از دست بدهید.
موثرترین راه برای مدیریت ریسک سرمایه گذاری از طریق ارزیابی منظم ریسک و تنوع بخشی است. اگرچه تنوع تضمین کننده سود یا تضمین در برابر ضرر نیست، اما پتانسیل بهبود بازده را بر اساس اهداف و سطح ریسک هدف شما فراهم می کند. یافتن تعادل مناسب بین ریسک و بازده به سرمایهگذاران و مدیران کسبوکار کمک میکند تا از طریق سرمایهگذاریهایی که میتوانند با آن راحتتر باشند، به اهداف مالی خود برسند.
دیدگاهتان را بنویسید